Insynsregistret

Med jämna mellanrum brukar jag gå in på finansinspektionens hemsida och söka i deras insynsregister, http://insynsok.fi.se. Där tittar jag på köp och säljtransaktionerna. Inför varje köptransaktion jag ska göra går jag igenom den närmaste historiken. Jag ser gärna att ledningen i de bolag jag äger själva är bundna med ett stort antal aktier i bolaget, det skapar förtroende.

För några veckor sedan damp SAS årsredovisning ner i brevlådan. Väldigt fin och säljande katalog, dock lite tråkigt när man kom till sidan 86 och läser att  3 av 7 personer i koncernledningen inte äger aktier i bolaget. Det finns säkert anledningar till detta (kanske den tråkiga utvecklingen bolaget har haft) men jag ser gärna att så många personer som möjligt ska vara bundna med eget kapital i bolaget.

CAM00174 (1)

Tittar man i insynsregistret för mars månad finns några i mina ögon  intressanta iakttagelser, mestadels bolag som jag äger eller bevakar:

 • I Scania var det 11 st köp vid samma tillfälle av flera olika personer.
 • I Fingerprint har det under månaden varit flera stora köp av bla VD. Detta trotts att aktien rusat den senaste tiden. Detta tolkar jag mkt positivt.
 • Fredrik Lundberg köper i Sandvik (juridisk person och eget) vid flera tillfällen. Han har även under månaden köpt 1 000 000 aktier i Skanska.
 • Det har även varit en del mindre köp i  Ratos.

Den närmaste veckorna ska det bli spännande att följa Fingerprint och se vad som kan ha orsakat de stora insiderköpen.

Annons

2 tankar på “Insynsregistret

 1. Hej är ny på detta med aktier, Jag antar när det står eget köp. Så innebär det att det är en delägare som köpt aktierna? Och hur kan de veta vem det är som köpt/sålt aktier?
  Mvh,
  Gustav

  • Det behöver inte vara en delägare det kan vara en person som haft noll aktier men som har en position i företaget som gör att han el hon är insynsperson i företaget. Enligt finansinspektionen:
   En insynsperson är en person som genom sin ställning i bolaget anses ha särskilt goda förutsättningar att få tillgång till förtrolig information om bolaget (insiderinformation).

   När denna person gör transaktioner i bolaget skall han anmäla detta till fi.

   Bra länk
   http://www.fi.se/Regler/Borsbolag/Insynsstallning/Berorda-personer/

   Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s