Lindab – mycket har hänt, men ändå inte

Lindab Logga

”Lindab utvecklar, tillverkar, marknadsför och distribuerar produkter och systemlösningar i stål och tunnplåt för förenklat byggande och bättre inomhusklimat.”

Det har hänt en hel del i Lindab de senaste 5 åren och jag väljer i denna analys att framförallt fokusera på den nya storägaren samt VD-bytet, i dubbel bemärkelse. Vad har hänt sedan Kjell Åkesson lämnade över till David Brodetsky och vad kommer den nya VDn Anders Berg att tillföra?

Först vill jag visa lite siffror från 2008 fram till och med 2012.

År Nettoomsättning (MSEK) Rörelsemarginal (EBITA) Top börskurs (SEK) P/E vid topkurs Utdelning (SEK)
2008

9 840

11,9%

158,00

17,0

2,75

2009

7 019

3,8%

86,75

192,8

2010

6 527

6,1%

104,50

290,3

1,00

2011

6 878

5,1%

94,95

78,5

1,00

2012

6 656

5,0%

57,60

35,8

Källa: www.lindabgroup.com

Som tabellen ovan visar, så har det sedan David Brodetsky tog över som VD för Lindab 2008 varit en ganska dyster period för Lindabs aktieägare. Lindab har också under perioden flyttats från OMX Stockholms Large Cap lista till Mid Cap listan, bara det i sig ett tydligt tecken på att bolaget inte övertygat. Det ska också nämnas att 2007 var ett historiskt bra år för Lindab, med en ATH 205 SEK/aktie (2007-07-16) och en utdelning 5,25 SEK/aktie. David Brodetskys tid som VD för Lindab kan sammanfattas med kostnadsfokus och personalneddragningar. Det ska dock nämnas att denna period inte varit den lättaste för byggbranschen i allmänhet. Det kan därmed sägas att det inte fullt går skylla allt på David, även om jag tror att vi som aktieägare hade kunnat förvänta oss mer. Det ska framförallt ses i ljuset av vilka förväntningar den dåvarande styrelsen måste haft på David, eftersom hans avtal ger honom rätt till 27 miljoner kronor vid uppsägningen. Detta motsvarar för oss aktieägare att 0,34 SEK/aktie ges till en avgående VD vars bidrag resulterat i 2 SEK/aktie i utdelning de senaste 4 åren.

Varför investera i Lindab – Nya tider, ny ägare & ny VD

Den naturliga frågan är givetvis, varför ska jag investera i Lindab? Jag vill framförallt trycka på två saker. Det första är att byggbranschen rimligen måste ta fart de kommande åren. Jag tror då att Lindab är väl rustat för en positivare marknad. Kostnaderna borde rimligen vara under kontroll (efter alla år med David) och med större volymer borde marginalen kunna öka. Ett första sunt tecken är att byta fokus med en ny VD, Anders Berg som plockas närmast från SSAB. Min förhoppning är att Anders kan skapa fokus på försäljning med fokus på växande marknader.

Det andra skälet är de nya ägarna. Först gick under 2011/2012 Öresund/Creades, med Sven Hagströmer i spetsen, in och köpte stora andelar (köpkurs runt 53 SEK/aktie) och sedan Systemair under 2012, med Gerald Engström, i spetsen (köpkurs 44 SEK/aktie). Dessa båda herrar med bolag kontrollerar nu tillsammans 23,4% av kapitalet och 24,2% av rösterna. Jag tror dessa herrar vet vad de vill med bolaget. Jag tror och hoppas att framförallt att Gerald vet vad han ska göra med Lindab. Hans nuvarande bolag Systemair är till mångt och mycket likt Lindab och det torde finnas många vinster för honom att fortsätta utvecklingen av Lindab.

Det sista som måste nämnas i denna korta analys är ryktet om att dela upp bolaget. Jag tror att de positiva synergierna som finns mellan de olika affärsområdena (byggkomponenter (building components & Building systems) vs. ventilation) är begränsade till just administration, logistik och inköp av råvara (stålrullar) som görs genom bolaget Lindab Steel. Frågan är just hur mycket dessa synergier är värda och vad det skulle innebära för utveckling om affärsområdena fick leva sina egna liv. Detta skulle det kunna skrivas mycket om och det får jag spara till en eventuell längre analys.

För att konkludera ovan, så tror jag att Lindab är ett intressant bolag att satsa på i sin långsiktiga portfölj. Detta oavsett om bolaget kommer att delas i två eller fler bolag. Jag tror att gå in på rätt köpkurs är extremt viktigt för att Lindab ska ses som ett bra köp och jag tror att nivån 50-55 SEK/aktie är en sådan nivå. Givetvis är en nivå ned mot botten på 31,99 SEK/aktie (2011-12-16) att föredra, men jag tror inte vi kan förvänta oss att se sådana köpkurser på ett tag. Jag förväntar mig att se Lindab på en kurs om 100 SEK/aktie inom 2 år.

Annons

2 tankar på “Lindab – mycket har hänt, men ändå inte

  1. Pingback: Placera.nu listar Lindab bland deras köpfavoriter även i augusti | walsund

  2. Pingback: Uppföljning Lindab | walsund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s