Etrion – det bortglömda Lundinbolaget

Etrion

Bakgrund
Etrion noterades på Stockholmsbörsen slutet på 2010, bolaget är även noterat på  Toronotbörsen. 2010 delade Lundin Petroleum ut 40% i Etrion till sina ägare. Sen dess har det hänt mycket och detta inlägg ska ge en holistisk bild av vad som hänt.

Idag har Etrion 17 st kraftanläggningar på 9 st olika platser i Italien. Totalt producerar bolaget nästan 60 MW. 2012 producerade bolaget 108 miljoner kilowattimmar, en ökning med 22% jämfört med 2011. Ökningen beror på att ytterligare 3 st anläggningar producerade el.

Affärsupplägget går förenklat ut på att Etrion köper/bygger/driver solkraftsanläggningar under högbelåning (ca 75%). El-avtalen som bolaget tecknar löper med bla. Italienska staten under väldigt lång tid (20 år). Men räknar med att betala av en solanläggning på ca 20 år. Solkraftsanläggningar har en livslängd på cirka 30 år så man har en driftstid på 10 år då anläggningen är avbetald.


Sol

Ägarstruktur
Etrion är en del av Lundin Group som äger 22,4% av aktierna. Ian Lundin är ordförande i styrelsen. Lundinarna har en god historia av att skapa värden i bolag.  Jag ser det som ett gott tecken att Etrion är en del av Lundin Group samt att bolagets VD, Marco Antonio Northland äger ca 9,1% av aktierna. Avanza pension äger 2,2%.

Elpriset i Europa
Efter kärnkraftverksolyckan i Fukushima bestämde sig Tyskland för att avveckla landets samtliga  kärnkraftverk till år 2022. Det är många kärnreaktorer som skalla ersättas med andra energikällor. EU har som mål att år 2020 ska 20% av den energin som genereras skall komma från förnyelsebara källor.

Detta i kombination med att vi konsumerar mer energi lär sätta press på elpriset de närmaste åren. Efterfrågan på säker förnyelsebar energi kommer sannolikt att öka de närmaste åren.

Tillväxt – Chile
Etrion har som mål att inom de närmaste åren  producera 200 MW, tillväxtambitioner är alltså höga.

Idag satsar bolaget på att bygga solenergianläggningar i Chile.

Varför  Chile?
Efterfrågan på energi i Chile ökar, till 2020 räknar man med att gruvindustrin i landet kommer att fördubblas.

Chiles regering har som mål att 10%  av landets energi ska vara förnyelsebar år 2024 (detta ska nås med bland annat subventioner).

Norra Chile har högst solstrålning i världen 50% mer än i Spanien och 25% mer än Nevada.

Genom att bygga solkraftsanläggningar på andra sidan ekvatorn kommer någon av Etrions anläggningar alltid vara verksamma på ”sommarhalvår”. Spridningen mellan kvartalen blir såldes mindre.

Till slutet av 2013 kommer Etrion ha en anläggning på 8,8 MWp  i provinsen Antofagasta. Där kommer den att leverera energi till en gruva ca 3 kilometer bort. Detta medför att förluster och tullavgifter kommer att minimeras.

Värdering  
Det viktigaste av allt är bolagets värde. Från noteringen 2010 så har kursen rasat mycket. Troligtvis för att förväntningarna om expansion och positiv resultat varit allt för högt ställda. Idag kostar en aktie ca 1,8 kr. Det är långt under ATH på 7,25 kr, uppsidan år således stor medans nedsidan är begränsad.

Antalet aktier är ca 201 miljoner vilket ger ett börsvärde på ca 360 miljoner kronor. Att kursen rasat den senaste månaden ser jag som en klar överreaktion på grund av att avtalen i Chile har inte kommit. Samt att det är få analytiker som följer bolaget och de får såldes lite publicitet.

För den långsiktiga
Idag finns det inget direkt motsvarande bolag som enbart arbetar med solenergi, bolaget är i mina ögon etiskt korrekt och till ett bra pris.  Verkningsgraden på solceller blir bättre och bättre samtidigt som priset på solceller sjunker.  Idag är priset på solceller på ATL. Detta i kombination med att efterfrågan på förnyelsebar energi ökar gör att jag tror att Etrion har en ljusframtid.

Idag handlas bolaget i närheten av  ATL vilket jag tycker är både märkligt, besynnerligt och en klar överreaktion. Jag plockade upp några aktier på 1,79kr, kommer vi att fortsätta dippa de närmaste veckorna kommer jag fortsätta att plocka aktier…

Sammanfattning
Etrion är inget för den som är ute efter snabba pengar, de som ska göra snabba klipp får hålla sig till Fingerprint. I Etrion stavas framgångsreceptet långsiktighet.

Jag gillar ägarstrukturen
Jag gillar förnyelsebart
Jag gillar låga priser
Jag gillar den globalt ökande efterfrågan på ren energi och jag gillar att äga långsiktigt.

Jag ger varken köp eller säljrekommendationer. Läs på om dina kommande investeringar, bilda dig en egen uppfattning. Det är alltid en stor risk med aktier och i synnerhet mindre bolag.

Annons

6 tankar på “Etrion – det bortglömda Lundinbolaget

  1. Mycket intressant analys med bra information! Få ta en närmare titt på detta bolag. Generellt tycker jag det är intressant med investeringar i energibranschen.

  2. Pingback: Etrion – kommande projekt på 94MW i Chile? | walsund

  3. Pingback: ojoj! Etrion vilken dag! | walsund

  4. Pingback: Etrion pressar på! | walsund

  5. Pingback: Inte helg än! Lucara ikväll! Etrion, Cavotec | walsund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s