Tankar kring ett av mina favoritbolag i turbulenta tider….

I dessa turbulenta tider kan det vara skönt att ha bolag som ligger stabilt i porföljen.  Oavsett om vi lämnar en lågkonjunktur eller är på väg in i en tioårsperiod av stiltje så passar detta bolag min portfölj.  Bolaget jag syftar på att fastighetsbolaget Wallenstam. Det kanske inte är Stockholmsbörsens mest spännande bolag men ett av de med finaste facit.

Jag har läst igenom årsredovisningen för 2012 (mycket trevlig läsning). Jag tänker inte gräva ner mig i diverse siffror utan endast dra lite snabba reflektioner kring bolaget läge idag…

Wallenstam

Hyreslägenheter i populära storstadsområden kommer det knappast att bli något överflöd av de närmaste åren.  Tittar man historiskt har fastighets värde ökat i stort set varje år sen 1992. 2013 investeras 1 miljard kronor i 1300st nya lägenheter (merparten) i Stockholm. Idag uppgår Wallenstams fasighetsvärde till 27,68 miljarder kronor.

Historiskt är kuren högtvärderad men det är inte speciellt relevant att jämföra då bolagets bostadsportfölj ser väldigt annorlunda ut. Idag handlas bolaget till ett p/e på 7,4 (en engångpost drog upp resultatet).  Vinst per aktie blev 11,30kr varav 1,25kr delas ut. Det kan tyckas lite i utdelning men det ger goda förutsättningar att återinvestera kapitalet i nya projekt. Historiskt sett har Wallenstam aldrig sänkt utdelningen.

Jag brukar alltid ta en liten titt i finansinspektionen insynsregister. En titt i finansinspektionen insynsregister säger väldigt mycket om ett bolags hälsostatus. Med en kort sammanfattningen kan man säga att för 2013 är det mycket köp och lite sälj. Detta trotts att aktien har gått väldigt starkt. Idag handlas en aktie till ca 83.8kr, den har alltså gått ner lite de senaste veckorna.

2013-02-27 Villard, Christer Styrelseledamot Köp

17000

2013-01-17 Dahl, Thomas Vice VD Köp

2300

2013-01-16 Dahl, Thomas Vice VD Köp

100000

2013-01-11 Gullmarstrand, Anna Annan befattning Köp

6000

2013-01-07 Linde, Susann Annan befattning Köp

10000

Jag gillar även att i princip alla av styrelsen och koncernledningen har egna aktieinnehav.

Wallenstam är inget för den som vill göra snabba klipp men letar man efter något stabilt bolag till portföljen så kan det vara något man ska fördjupa sig i. Själv hoppas jag att aktien går ner några kronor till innan jag börjar öka mitt innehav igen. Jag gillar denna typ av välskötta fina bolag.
Wallenstam hamnar i samma kategori som Etrion, extremt långsiktiga innehav.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s