Etrion – Marco Northland

Etrion

Då har jag tittat på Etrions ”town hall meeting”.

Jag missade dock starten så jag hoppas att jag inte missade något viktigt…

I det stora hela så handlade presentationen mycket om Chileprojektet och varför man valde just Chile.

Delar av power point:en var inte ny utan den kan man ha studerat på Etrions hemsida sedan tidigare.

Nytt för mig var att en stor fördel med Chile var att anläggningen ligger högt upp detta medför att temperaturen är svalare och solpanelerna fungerar bättre.

Marco pratade även om kraftigt reducerade priser på solpaneler de senaste åren. Samt att det forskas mycket på att kunna lagra energi. Något som skulle kunna gynna solkraftsbolag väldigt mycket.

etrion2

Marco pratade även om kommande utdelningar. Han menar att det finns ett sug från marknaden att får utdelning samtidigt som Etrion vill fortsätta växa. Tidigare har det hörts skeptiska röster till att ett ”Lundinbolag” skulle dela ut pengar men nu verkar så vara fallet.

Det kanske mest spännande under presentationen var att Etrion kommer under de 3-6 närmaste månaderna gå ut med var man kommer att satsa på en ny anläggning (en tredje marknad).

Min personliga gissning och förhoppning är att det blir Japan.

Marco har tidigare vagt nämnt att man tittar på Japan som alternativ detta efter att de ska stänga ner alla kärnkraftverk och måste ersätta dessa. Troligtvis bidrar detta till att energipriset kommer att bli högt.

Om de skulle öppna i Japan får man ytterligare geografisk spridning, vilket är positivt.

Annons

7 tankar på “Etrion – Marco Northland

  • Marco har tidigare vagt nämnt att man tittar på Japan som alternativ detta efter att de ska stänga ner alla kärnkraftverk och måste ersätta dessa. Troligtvis bidrar detta till att energipriset kommer att bli högt.

   Om de skulle öppna i Japan får man ytterligare geografisk spridning, vilket är positivt.

 1. Förstår ditt tankesätt. Svårt att se dock hur Japan skulle vara i närheten av de soltimmar/år som norra Chile (läs; Atacama-öknen) har. Lönsamheten bör rimligtvis ligga på en extremt mycket lägre nivå?

  • Ja det stämmer lönsamheten är lägre men om den är extremt lägre vet jag inte, solstrålningen i Chile är starkast i världen även betydligt starkare än i Arizona. Ha i åtanka att Etrion ska bygga en av världens största anläggningar i Chile.

   Observera att Japan och Italien ligger på ungefär samma breddgrad.

 2. Nej det lär visa sig hur det ser ut på den fronten. Japan vs Chile känns dock inte som det går att jämföra …. Italien är ju som du skriver troligtvis jämförbart med de timmar av sol som finns att tillgå i Japan. Hur som helst så ser Etrions framtid gynnsam ut.

   • Låt mig tillägga att Japan har en av världens högsta inmatningstariffer, dvs. statliga subventioner. Detta gör att lönsamheten kan vara i samma nivå som i Chile eller högre. Det ska bli intressant att få veta mer såklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s