Etrion – forts

Etrion
På bloggplattformen wordpress kan man se vilka blogginlägg som varit mest lästa. Och på Walsund är det utan tvekan två inlägg om Etrion som toppar listan. Jag tolkar det som att intresset för bolaget är ganska stort hos en viss mängd småsparare.

Jag har nu läst igenom gårdagens PM flera gånger och tänkte sammanfatta lite var vi står..

-Angående anläggningen i Italien. Så fortsätter den att producera mer el än beräknat, ca 5%. Man räknar även med att den kommer att producera mer el kommande år.

-Vidare framgår att Salvadorprojektet i Chile utvecklas som planerat. Produktionen väntas inledas under det fjärde kvartalet 2014, med full produktion 2015. Det är imponerande att de kommer ha igång drift så snabbt som till Q4 2014. Här ligger man inte på latsidan.

Japan
Vidare presenterades även lite information om Japan projekten. ”Etrion kommer att äga 85 procent i de två första projekten som blir frukten av samarbetet med Hitachi Hitech. De aktuella projekten kommer att ha en sammanlagd kapacitet om 34 megawatt och Hitachi kommer att äga resterande 15 procent av projekten.”

I och med att man går ut med en så specifik siffra som 34MW så tolkar jag det som att man kommit ganska långt i planeringen och arbetet med anläggningarna. Det bör således snart komma information om var de ska byggas och mer specifikt när.

”Ambitionen är att ha projekt i Japan med en total kapacitet om minst 100 megawatt i drift eller konstruktion under 2015.”

Kommande intäkter (tredje PM)

”För 2013 och 2014 väntas de totala intäkterna ligga kring 54-55 miljoner dollar (53,9 miljoner under 2013 och 54,8 miljoner under 2014), i sin helhet genererade via bolagets italienska solkraftsparker.

Ebitda-resultatet väntas uppgå till 46,4 miljoner dollar, både under 2013 och under 2014, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Året därpå, 2015, väntas bolagets två projekt i Chile – Aguas Blancas och det betydligt större Salvador – komma i produktion och sammantaget bidra med 22,6 miljoner dollar i intäkter till bolaget. Totalt förutser Etrion intäkter om drygt 76 miljoner dollar 2015 med ett ebitda-resultat om nästan 64 miljoner dollar.”

Man räknar med en kraftig ökning av EBITDA från 46,4 till 64 miljoner dollar, alltså en ökning på ca 37%. Då skall man även ha i minne att anläggningen i Salvadorprojektet är EJ i full bruk under hela 2015. EBITDA från Salvador för ett helt år får vi först 2016.

Nyemmissionen fjärde PM
”Gårdagens största nyhet var ändå att bolaget skall ta in mer pengar. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på nyhetsflödet som varit det sista halvåret, det kostar att expandera.

Bolaget planerar att genomföra en riktad nyemission, en private placement, för att ta in 60 miljoner dollar. Värdet på emission kan komma att utökas med 20 miljoner dollar.

Erbjudandet ska riktas mot svenska och internationella investerare.”

”Priset i emission kommer att avgöras i en så kallad book building-process som har inletts klockan 17:30 på fredagen och som pågår fram till öppning på måndag.”

”Kapitalet från emissionen ska användas till bolagets utvecklingsprojekt i Chile och till återbetalning av ett lån på cirka 18 miljoner dollar från Lorito Holdings, ett bolag som kontrolleras av Etrions storägare familjen Lundin. Dessutom ska pengarna användas till ”andra utvecklingsaktiviteter” och generella ändamål.””

Hävstång
Man tar alltså in 60 miljoner dollar och betalar av 18 miljoner dollar i lån. Resterande pengar ska bland annat användas till ”andra utvecklingsaktiviteter” och Chileprojekten. Etrion har som affärsmodell att belåna anläggningarna upp till max 80%. Detta gör att man kan investera upp till 160 miljoner dollar i aviserade eller nya anläggningar.

Det är riskabelt med så hög belåning men som vi vet är driftsäkerheten solpark >98% och solens strålning +/-5%, det som variera är spotpriset + ej fasta räntor.

Sammanfattning
Det ska bli spännande att se hur book building processen har gått under helgen och hur emissioen blir.

Pareto höjde tidigare sin riktkurs till 5,1kr. De höjde den inte mer pga: ”Enda osäkerheten på kort sikt rör egentligen finansieringen av kommande investeringar, skriver Pareto.”

Så när Nyemissionen och osäkerheten nu är borta  kanske vi kan förvänta oss en justerad riktkurs? Sedan tidigare vet vi att en bank har riktkurs på ca 7kr! alltså + 40%!

Man skall inte glömma att Marco Northland personligen har mycket aktier i Etrion så ha bör vara väldigt angelägen om att emissionen ska bli god för oss befintliga ägare..

Besök våra vänner på http://www.insidevoice.se – för er som gillar finans + twitter

https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/01/17/etrion-producerade-105-mln-kwh-2013-salvador-enligt-plan.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/01/17/etrion-kommer-aga-85-av-de-tva-forsta-japan-projekten.plc.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/01/17/etrion-spar-intakter-drygt-76-mln-usd-2015-inklusive-chile.plc.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/01/17/etrion-riktad-nyemission-60-mln-usd-book-building-inleddny.plc.html

Annons

2 tankar på “Etrion – forts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s