Svenskt bolag inför 2015, Dollarexponering, USD/SEK

Hej!

Det är lugnt i min portfölj just nu. Jag har endast gjort några kvittningstransaktioner inför nyåret. Jag bevakar mest bolag och försöker läsa på om diverse case. Allt för ofta kommer jag fram till samma slutsats, bolaget är fint men för dyrt; avvakta.

Jag sitter just nu med en (för mig) rekordstor post likvider. Det är lite ovanligt, jag har de senaste åren nästan alltid legat 100% i aktier.  Jag är väldigt långsiktig i mina investeringar så jag kan kosta på mig att ta risk.

Jag tror i och för sig att börsen kommer att fortsätta upp  under 2015 men jag tror inte att vägen kommer att vara spikrak. Jag väntar således dippar.

Inför 2014 tippade jag på att börsen skulle sluta på +5% till +10%. För 2015 tror jag på 0 till +5% (exklusive utdelningar).

Skulle jag tippa på någon svensk chansaktie som jag tror kan ha fin utveckling 2015 så tippar jag på Lucara Diamond (väl exponerat mot dollarn).


USD SEK

Som bekant visade USA en väldigt stark tillväxt senaste kvartalet. Det är numera staterna som kommer att få vara draglok.
Jag har sedan cirka ett år tillbaka ökat min exponering mot USA och dollarn. Dels för att det finns många spännande bolag på börserna där och att det är viktigt med riskspridning. Samtidigt får man en dollarhävstång, på gott och på ont.

Det var inte länge sedan diverse näringslivstoppar var ute och gnällde om en för stark krona, nu har det blivit ändring på det. Kronan är ner i källaren.  Under året som passerat har det verkligen varit ett lyckosamt drag att placera i USD. Sen årsskiftet har dollarn gått från cirka 6.5kr. till dagens kurs på 7.84kr. En uppgång på cirka 20%. Trenden är tydlig och i takt med att USAs ekonomi tuffar på och Europa hackar kommer USD  förstärkas ytterligare mot Euron och kronan.  Kanske kommer det sänkta oljepriset ses som en skattesänkning för amerikanska konsumenter vilket kommer att bidra till ett ännu större konsumentförtroende(?).

usdsek

från yahoo finance

Ps.  Man ska inte glömma att utdelningarna kommer i USD så inför 2015 kommer jag tycka om mina amerikanska utdelningsbolag extra mycket!

Samt besök http://www.insidevoice.se sidan uppdateras med nya konton kontinuerligt!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s