När alla väntar på ras. Kursdrivande faktorer.

Hej!

Det skrivs mycket om ett kommande kursras på diverse forum och nyhetssidor. Efter Januari och Februaris kursrally känns det som ett en sättning skulle vara på sin plats. Men det är några grundläggande fundamentala faktorer som man bör ha i åtanke till varför börsen är där den är.

Man skall inte glömma bort följande faktorer:
1. USA visar på god tillväxt och en kraftigt sjunkande arbetslöshet. USA agerar återigen draglok.
2. Minusräntan är nu ett faktum, pengar är gratis.
3. Kraftiga stimulanspaket nu i Europa, 60 miljarder EURO i månaden, eller 27 öresundsbrorar i månaden (//Cleas Hemberg).
4. Priset på råoljan har rasat, det gynnar 7 av 8 personer på jorden. En nedgång med 10 dollar/fat eldar på världsekonomin med ca +0.1% procentenhet.
5. Det senaste året har dollarn stärkt väsentligt mot kronan, från ca 6.5kr till 8.7kr. En uppgång på över 30%. Detta gynnar svensk exportindustri.
6. Vinstestimaten för svenska bolag har nu äntligen börjar skruvas upp istället för ned.
7.Ett frihandelsavtal är på gång mellan EU och USA. Detta kan ta tid att ro i hamn men långsiktigt är det mycket positivt.

Det verkar som de flesta väntar på en kraftig sättning, kanske är det då sättningen uteblir? Nedgången som var i Oktober kom snabbt och kraftigt men samtidigt visade marknaden vilken underliggande styrka som finns, börsfallet var snabbt återhämtat.

Angående min egna portfölj så är jag försiktig. Varken många köp eller sälj. Det enda jag köpt är Kopparbergs. Jag ligger med rekordmycket likvider vilket inte känns helt bra.

Trevlig helg!

Glöm inte att kika in på http://www.insidevoice.se Nya konton läggs in kontinuerligt.

Annons

2 tankar på “När alla väntar på ras. Kursdrivande faktorer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s