Fingerprint, vart tog köprekarna vägen?

Bitterhet.

Idag ska jag ta mig friheten att vara lite bitter.

Det är framförallt en sak jag vill lyfta, och det är rapporteringen kring skandalbolaget Fingerprint.

Analytiker/journalister varnar och varnar, vargen kommer. De var varnat sen 25kr. Det gäller att tro på sen egna uppfattning och göra sina egna analyser.

Ingen av journalisterna verkar ha lagt ner mer än tio minuter på att granska bolaget och dess produkter. Ingen produktkännedom och ingen som helst insyn i branschen, man verkar knappt veta om de kinesiska mobilmarknaden men ändå ska man ropa att vargen kommer.

Problemet med journalister och analytiker i Sverige är att de ska granska så mycket och bevaka så många bolag samtidigt. Det finns helt enkelt inte tid att sätta sig in biometribranschen. Att följa den är ett heltidsjobb 24/7.

Skillnad på person och produkt
Det har varit stormigt kring bolaget, flertalet skandaler och turbulens kring före detta Vd Johan Carlström. Men när det stormar som mest gäller det också att kunna skilja på information om en enskild person och information om bolagets produkter, kunder och branschen.

Informationsflöde
Bolaget har varit beskyllt för att pumpat ut PM och informationen för att hålla kursen uppe. Det kan vara ett problem då små icke vinstdrivande bolag släpper för PM för att håller kursen uppe. Jag ser helt klart en problematik med detta fenomen.

Men det paradoxala i Fingerprints fall är att trotts all information som släppt så står marknaden och förundras över vad som nu händer. Som jag ser det får jag hellre för mycket information än för lite. Då kan jag själv sålla och göra min egna analys.


Hur kunde man missa denna raket?

Jag har ägt bolaget i flera år, jag har varit med då kursen var nere och vände på 2kr. Nu har kursen stigit från till 211kr.

Hur många köprekommendationer jag har läst sen dess?

Tre stycken:
– Aktiespararen,
– Investtech
– Stockpicker
Detta är lite pinsamt! Detta kan inte vara något annat än ett underkänt betyg till hela branschen. Istället kan man kontinuerligt läsa köprekommendationer om Volvo och Sandvik. Fantasilöst.

Kommande sommar/höst räknar jag som vanligt att den kommer bjuda på mycket volatilitet och spänning.

Slutligen
Har man inte lagt mer ner än tio minuter på att granska branschen kan man lika väl vara tyst.

Ps. Jag tycker det skriva alldeles för lite om amerikanska bolag och att vi i Sverige är alldeles för hemmakära men det är en annan historia 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s