Fingerprint! Dags att tycka till! Rapport nästa vecka!

Hej!

Jag känner att det är dags för mig att lätta mitt hjärta om bolaget som drar upp mest känslor på Stockholmsbörsen, Fingerprint Cards.

Mitt agerade
Jag köpte mina första aktier 2011 och har följt bolaget noga sedan dess.
Jag har tidigare sålt av lite aktier under den kraftiga uppgången. I tisdags hände det igen, jag kunde inte låta bli, med en dagsuppgång på över 20% och en vinst på 5700% så passade jag på att lätta på trycket på 500 kr.  Kursen hade rusat alldeles för snabbt upp på för kort tid. Jag ska dock betona att jag har majoriteten av innehavet kvar. Resterande innehav är planen att jag ska behålla in i 2016.

Rapportering
Jag har full respekt för att folk har olika uppfattningar om bolaget. Agerandet från tidigare ledningspersoner skall betraktas skeptiskt. Men som alltid gäller det att hålla isär person och produkt.

Det som retar mig mest i debatten är när proffstyckare ska ha en åsikt bara för sakens skulle. Ofta är dessa tyckares åsikter dåligt underbyggd. Det är mer regel än undantag att man stöter på missuppfattningar i tidningar eller rena sakfel. Sällan har de gjort sig besväret att starta ett Excelark och börjat räkna.
En notis på ämnet var när Apple presenterade sin första telefon med fingertrycksavläsare, och Tim Cook står på presentationen och säger att sensorn är det mest avancerade de har stoppat i en telefon. Samtidigt kan man läsa att ”det är en enkel teknik” av svenska journalister. Frågan är vem som är mest kunnig?

Egentligen ska jag inte klaga på rapporteringen. Jag har fullförståelse att den ibland är bristfällig. Dygnet har bara 24 timmar och en ekonomijournalist ska bevaka fler bolag än Fingerprint. Det finns således ej tid att vara expert på allting. För att vara kunnig inom biometri är ett heltidsjobb, några sådana analytiker har vi inte i Sverige.

Värdering
Nu till det svåra, värderingen, vad och hur mycket ska denna bolag värderas till?
Jag tänkte lämna det området helt tomt. Det är alldeles för svårt just nu. Jag kommer lämna detta område öppet tills nästa vecka då rapporten har kommit. Då har vi mer kött på benen.
Ibland hör man ”lite löst” att FPC endast har okända kinesiska tillverkare som kunder, till dem blir min motfråga, vad heter ledarna för världens två största länder (sett till befolkningen) Indien och Kina? Då blir det ofta tyst. Vi i Sverige är inte så upplysta och kunniga i omvärlden som vi vill vara och som vi tror.

Det jag kan konstatera är Fingerprint levererar sensorer till bland annat:

-Microsoft
-Huawei
-LG
-HTC
-SONY
-Google’s Nexus
-ZTE
-Meizu
-Pantech
-Fujitsu
-OnePlus
-Dazen
-coolpad
-Blu
-LeTV
-Newman
-DoCoMo
-ivvi
-NextBit
-QiKi
-ZUK
-MaiMang

(Glömde jag någon?)

En mycket gedigen och imponerande lista. Svenska ingenjörskonst visar sig ännu en gång!

-Kreditkort (dock väldigt oklart hur marknaden kommer att se ut)

Mig veterligen har ingen av dessa kunder sensor under glaset. Något som jag antar alla vill ha och som vi vet att Fingerprint har utvecklat. Under hösten/vinter lär vi få veta!

Ni har sett den förr, min FPC-kudde, från 2013. Men tänkte visa baksida. Lite av mitt livsmåtto: Nihil Agere Delectat – ”Det är angenämt att göra ingenting.” 😉

angfingp

Ps. Cleas Hemberg, jo tomten kommer även i år. Det var det årets värsta strunt jag läst.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s