Differentiering – 30st bolag i portföljen gör susen! + Lucara

Hej!

Veckorna rullar på snabbt och vi närmar oss årets slut. Det kommer snart vara dags att sammanfatta 2015 och blicka mot 2016.

Frågan många ställer sig är ”vilket bolaget kommer att bli nästa Fingerprint?” Naturligtvis en omöjligfråga att svara på. För att hitta ett bolag med motsvarande kurspotential så måste man vara villig att ta mycket risk. Något som jag just nu försöker undvika.

Däremot tror jag på en fortsatt stark konsumtionssektor.  Jag tror att det låga oljepriset och den låga räntan kommer att hålla i sig i 2016 vilket innebär att den stora massan av medelklass får mer pengar i plånboken.

Min portfölj

Jag tänkte idag skriva några rader om min portfölj.

Så här långt har 2015 varit det bästa ”aktieåret” någonsin för mig. Detta främst på grund av två bolag, Kopparberg och Fingerprint. Men filtrerar jag bort dessa bolag så har jag ändå slagit index, vilket känns otroligt bra.

Differentiering
Som jag skrev ovan är riskhantering viktig för mig. I dagsläget har jag ca 30st bolag i portföljen. I Sverige kanske det ses som många men det finns gott om exempel på investerare som har många bolag i portföljen och som överpresterar index. Genom att ha många bolag i portföljen minimerar jag risken av ett ”Volkswagenras”. Det finns naturligtvis inget rätt eller fel i antal bolag men jag tycker det är fel när man kan läsa i vissa artiklar/sparekonomer säger att du ska ha 10-15st bolag för en god spridning. Det finns inget som säger att 50st bolag begränsar dig. Det finns trotts allt tusentals fantastiska bolag där ute.

Det är enligt mig viktigt att ha en god spridning mellan sektorer, marknader och valutor. Den sistnämnda tror jag att många inte tänker på så mycket. Det är lätt att bli hemmablind och bara äga svenska bolag. Som vanligt är det viktigt att lyfta blicken och köpa bolag som är noterade i tex amerikanska dollar. Personligen har jag ca 30% av mina innehav i USD. Mitt långsiktiga mål är 30-40%. Jag försöker dock ligga lågt med USD-köp nu på grund av den starka dollarn.

Jag gjorde nyligen en portföljanalys med avseende på viktning mellan sektorer och kom fram till att jag har ca 40% av portföljen i konsumtionsrelaterade bolag. Detta är en något hög siffra för mig. Jag ska försöka hålla nere den. Men vill något bolag rusa iväg (läs Kopparbergs) så kommer jag inte att sälja eller hindra dem.  Jag låter generellt sett vinnarna löpa och säljer av de bolag som inte levererar. Anledningen till att jag har så mycket konsumtionsrelaterade bolag nämnde jag lite kort ovan men jag gillar även dessa bolag för att de är lättare att förstå. Jag har själv en personlig uppfattning om produkterna då jag själv brukar dem (ej VS :P).

Jag vet att många andra aktiebloggar skriver om olika försäkringsbolag men där har jag noll exponering för jag förstår inget av bransch. Jag håller mig helt enkelt utanför. Det gäller att inte ryckas med pga av vad andra skriver. Det är viktigt att bilda sig en egen uppfattning.

Här kommer en bild på några av de varumärken jag har i portföljen:

brands

Jag bevakar även danska IC Group som äger Peak Performance och Tiger och Sweden.

Tips
Jag skulle även vilja tipsa om Motley Fools olika podar. Ett avsnitt som jag tycker var bra och där jag sedan tidigare tillämpade allt som sades är ”Seven principles for long term investor” av David Gardner.

Se länk:

http://www.fool.com/podcasts/rule-breaker-investing/seven-principles-for-long-term-investors/

Ps Lucara
Jag är lite besviken på bolaget. Inte på grund av prognosen för 2016. Den är lågt satt och jag tror att de kommer att behöva höja den.

-Nej jag gillar inte den låga aktieutdelningen. Jag förstår inte vad bolaget ska med alla pengar till? Det är ingen bankverksamhet de bedriver…

De skulle kunna behöva pengar till att öppna en ny gruva, men det skulle fortfarande ha pengar över att öka utdelningen mer. Det är nästan så man tror att de vill skrämma bort småsparare och hålla nere kursen…
Jag har ägt bolaget i flera år och har inga planer på att sälja. Jag ska ta del av den stora kassan. Punkt.

Ps 2, 😉
Jag fortsätter att hårdgranska Kopparberg. Jag ber om att få återkomma.

Behöver du tips på nya twitterkonton att följa?
Gå in på http://www.insidevoice.se så hittar du fler!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s