Kopparberg – Resultat, tankar och refletktioner

Hej!

Jag känner att jag måste sammanfatta mina tankar kring mitt största innehav,  Kopparberg Bryggerier.

Rapporten som kom visade på en lägre vinst per aktie än jag räknat med (2,25kr), vinsttillväxten blev ca 13%. Den lägre vinsttillväxten berodde troligtvis att jämförande kvartal året innan var ett superkvartal då vinsten ökade med +437%. Helårsvinsten per aktie landade på 9,94kr, en ökning med +65%(!). Idag handlas bolaget med ett PE på 22 för 2015års vinst. PEG-talet (PE/Earnigns growth) blir således 0,33. Ett PEGtal under 1 ses som attraktivt, 0,33 är väldigt lågt.

Bolagets rörelsemarginal har förbättrats avsevärt de senaste åren. Från 7,9% 2013,  12,4% 2014 till 15,5% 2015. Nästan en dubblering på tre år! Förklaringen är ökad ciderförsäljning samt gynnsammare valutasituation.

Utdelning
Aktieutdelningen kom in i linje med vad jag förväntade mig, 4,4kr/aktie. En pay out ratio på ca 45%, vilket är i linje med tidigare år. Man ökar alltså utdelning med över +80%(!). Detta trotts att man kraftigt höjt utdelningen de senaste åren. På fyra år har man höjt utdelningen från 1.2kr till 4,4kr. Detta utan att kraftigt öka utdelningsandelen. Vilka bolag klarar av att göra det?

kopp

Bild från börsdata.se

Trotts det svagare Q4 är jag inte orolig för verksamheten utan ser fram emot 2016 med de nya produkterna och de stora reklamkampanjerna.
Den 29/2 publicerades en intervju med Vd Peter Bronsman. Han verkar mycket hoppfull.

”Med den produktflora vi har så är jag jätteoptimistisk. Vi har en helt fantastisk varumärkesportfölj och jag tror att vi kommer att stärka oss ytterligare på våra befintliga marknader”,

Ett stycke som jag tycker är extra spännande handlar som Kopparbergs senaste produkt Fruit Lager:

”Det är en öl, men marginalen är som för en cider. Den är listad på alla stora kedjor och de flesta stora pubbkedjor också. Vi har fått oerhörd respons, men vi vet inte hur det kommer att gå förrän fram mot sommaren. Vi har aldrig haft så stora förhoppningar på ett nytt segment som nu”, säger Peter Bronsman.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/02/29/kopparberg-battre-produktmix-i-korten-aven-for-2016-vd.html

Ökat intresse från aktieägarna
För ett halvår sedan hade Kopparbergs ca 1 200st aktieägare hos Avanza, idag är den siffran över 2 100st. Fler och fler får upp ögonen för bolaget vilket är kul. Att traggla bolag som Volvo, Ratos och Sandvik år ut och år in ger inte mycket.

Risker
Den största risken som jag ser det är en försvagad krona mot pundet. Pundet handlas nu kring 12kr och har tidigare varit  upp på 13,5kr.  Dock bör Kopparbergs ökande differentiering dämpa valutasvängningarna, över tid jämnar valutan ut sig.

Potential / förhoppningar för 2016
Under 2016 är det ett par saker som jag tycker är extra spännande:

1. Hur lyckas laseringen av Fruit Lager som är en högmarginalprodukt.
2. Kommer Kopparbergs få upp lönsamheten i sin krogverksamhet John Scotts?
3. Andelen fatcider är en riktigt högmarginalprodukt, väldigt bra lönsamhet. Idag är 5% av ciderförsäljningen på fat. Kommer den öka uppåt 7% under 2016?
4. Nya marknader, informationen är bristfällig, var satsar man och hur man satsar? Bolaget finns i över 30 länder, hur går det på respektive marknad?
5. Under 2015 lanserades ölen Fagerhult och Höga Kusten på Storbritannien. Hur går denna ölsatsning?

Jag litar på Peter Bronsman och fortsätter ligga lång. Framtidsutsikterna är fortsatt mycket ljusa.

John Scotts
Jag väntar på siffror från John Scotts (Kopparbergs krogkedja). Jag var och testade John Scotts i Göteborg för första gången (John Scotts Palace) och var nöjd med priserna, maten och utbudet. Resultatet för 2015 är inte redovisat.

kopp2


Banco till försäljning
I takt med att Kopparbergs behövde öka sin kapacitet i början på 2000-talet köpte men Bancobryggeriet. Idag har man istället byggt ut kapacieteten i Kopparberg och det ”extra” Bancobryggeriet behövs inte längre. Bryggeriet ligger nu ute till försäljning för 45miljoner kr. Skulle de sälja blir det ett ett välkommet tillskott i kassan. Och om jag får önska en extrautdelning på 2kr/aktie.

Statistik från Nielsen – 2015 var ett år framåt!
Kopparbergs låg på sjunde plasts i volymförsäljning i det brittiska off-trade segmentet (butiker och dagligvaruhandel). En försäljningsökning på 13.8%. Kopparbergs ligger även före kända och fina varumärken så som Peroni, Corona, Guinness, och Heineken. Statistiken visar även att konsumenten är villig att betala mer för Kopparbergs produkter.

Top Beer_Cider Brands -  Nielsen Total Coverage_December 2015.xls

Övrigt
Jag har även läst en analys från en mindre nischbank som bevakar bolaget. Analysen var utförlig och väl gjord, även om jag tycker vissa delar saknades. Analysen satte en köprekommendation (daterad Feb 2016). Banken i fråga är den enda som jag känner till som bevakar bolaget.

Kopparberg har idag inget litet förhoppningsbolag utan har ett börsvärde på hela 4,6 miljarder SEK. Det är naturligt att fler och fler bevakar bolaget. Tids nog bör de även byta lista, vilket kan bli en trigger. Kanske går de direkt in på Large Cap? 🙂

Sammanfattning
Jag har inga planer på att sälja möjligtvis öka lite. Ett pris på 220kr/aktie är inte farligt för ett bolag med den utvecklingen och de framtidsutsikterna. Dock är min portfölj idag väldigt viktad mot bolaget. Jag vill ha en välbalanserad portfölj mellan alla mina bolag.

Tittar man på motsvarande bryggerier i USA som har en liknande vinsttillväxt (tex Monster) så handlas de kring PE45, övriga bryggerier har vanligtvis ett PE på 20-25 i USA.

Glöm inte att kika in på www.insidevoice.se nu finns även blankningstoppen redovisad!

Annons

3 tankar på “Kopparberg – Resultat, tankar och refletktioner

    • Det är en risk och det stämmer, när jag skriver om försvagat pund under ”risker” så inkluderar det brexit, brexit = försvagat pund. Nu är jag inte något frihandelsexpert men handeln med GB bör kunna fortlöpa som vanligt om än med sämre växelkurs.

  1. Är snarare synd om EU än tvärtom. UK har ju starkare ekonomi än EU-snitt. Och de har ju inte Euro. Pund är ju en av få alternativa valutor oavsett om USD har en särställning i världsekonomin. EUR känns dock inte helt stabil med tanke på att flera länder med ekonomiska problem har den valutan. I dagsläget drar Tyskland ett tungt lass. Men det är som att de fortfarande ber om ursäkt för 2a Världskriget. Får dock komma ihåg att Kopparbergs ökat vinsterna i egentligen alla miljöer under de senaste åren. Marginalerna kan ju komma genom besparingar, stordrift, effektiviseringar, bättre prissättning, m.m. är ju väldigt intressant att de är så högt i värde per liter. Och det lutar åt att England är kvar i EU.

    http://www.kopparbergs.se/om-bryggeriet/nyheter/vd-ord/vi-klattrar-uppat/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s