Fenix Outdoor – Fjällräven på språng!

Hej!

Idag tar vi pause från min bloggserie om ”jakten på nästa bolag”.  Listan som jag presenterade i förra inlägget har till synes presterat bra. Jag återkommer med del 3 av 3 snart!

Istället ska jag lyfta fram ett spännande relativt stort bolag som ändå väldigt få småsparare äger.

Detta är ingen analys utan endast ett inlägg att belysa ett fantastiskt bolag!

Bolaget som jag vill lyfta fram är Fenix Outdoor. Fenix uppfyller många av de investeringskriterier som jag ställer på att bolag för att de ska platsa i min portfölj. Se tidigare blogginlägg.

fjall

bild från Fjällräven

Fenix Outdoor
Inför rapporten som nyligen presenterades fanns det två stora frågetecken för mig.

1. Hur går arbetet med Globetrotter, -marginalerna måste upp.
2. Hur går Fjällrävens fortsatta expansion, framförallt i USA och Tyskland.

Efter att rapporten släppts så kan man dra slutsatsen att bolaget är på rätt väg med båda punkterna. Globetrotter som inte allt för länge sedan förvärvades visar på minskad omsättning men ökande marginaler. Detta helt enligt företagets plan. Koncernens vinstmarginalen ökar till 7,48%. Koncernens mål är att ha en långsiktig vinstmarginal på 10%. Här får man helt enkelt hoppas på att bolagets arbetet fortsätter och att de når sitt mål.

 
Guldkornet i Fenix Outdoor.
Det som driver bolagets utveckling framåt är Fjällräven. Det intressanta är att följa dess utveckling i USA. Jag tog mig friheten att följa bolagets amerikanska instagramkonto. Kontot har över 80 000st följare(!). Antalet följare ökar med 300st-400st varje dag. Det innebär att konto ökar sin följarskara med ett par procent per vecka. Detta är en väldigt hög ökningstakt! Detta kanske inte säger så mycket men det ger ändå en indikation till att märket är hett i USA.

kanken blac

 Nya Kånken Black, bild från Fjällräven

Period: April – Juni
Omsättningen för kategorin Brands (där Fjällräven ingår) ökade från 21,8 till 27,4MEUR. En ökning med över 25%! Rörelseresultatet ökade från 4 till 6,8MEUR. En ökning med 70%!

Kursen
Fenix kursutveckling har den senaste tiden gått väldigt stark. Trotts en fin rapport rörde sig kursen inte nämnvärt på rapportdagen. Mycket verkar vara inprisat. I dagsläget handlas bolaget på rullande vinst PE21, vilket känns sunt. Varken dyrt eller billigt. Tar man hänsyn till vinsttillväxten och tittar på PEG-talet får bolaget får man ca 0,8. Ett värde under 1 bör ses som attraktivt.

Det jag gillar med Fenix är det stabila omsättnings och vinsttillväxt. Jag gillar även den stabilt ökande utdelningen. Utdelningsandelen är låg, vilket öppnar för ytterligare förvärv eller ökande utdelningar. Dessa egenskaper är något om jag premierar.

Vinst per aktie, omsättning per aktie och utdelning per aktie.
Diagram från börsdata.se

Avanziaer
Trotts att bolaget och dess varumärken är väl kända i Sverige och att bolaget har ett börsvärde på över 18 miljarder SEK så är antalet avanzianer i bolaget lågt. Strax över 1000st äger aktier i bolaget. Det är för lågt med tanke på bolagets fantastiska historik och dess fortsatta ljusa framtidsutsikter. Förhoppningsvis får fler småsparare upp ögonen för bolaget.
Jag skulle även vilja passa på att tipsa om en intervju med Vd och majoritetsägare Martin Nordin.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3471188.ece

 

Slutsats
Fortsätter företagets arbete med marginalförbättring och ytterligare expansion av Fjällräven i USA och Tyskland. Tror jag att bolagets och där med aktiekursens framtidsutsikter är goda.

Jag äger bolaget sedan något år tillbaka och jag har för avsikt att fortsätta att äga bolag. Efter den senaste kvartalsrapporten blir jag mer sugen på att öka än att sälja. Bolaget kommer att vara på min radar under hösten. Kommer dipp så kommer jag med all sannolik att öka min exponering

Avslutnignsvis hoppas vi på en riktigt kall vinter, utdelningshöjning och en 5:1 split.

Kommentera gärna här eller skriv på Twitter! @Walliniii

Annons

3 tankar på “Fenix Outdoor – Fjällräven på språng!

 1. Hejsan!

  Ny här på din blogg, vet inte hur jag lyckats missa den. Du verkar ha en toppenblogg här:)

  Vad tror du om att gå in i Fenix på dom här nivåerna? Handlas idag strax under 600:-. Kolalr man kursgrafen känns det ju en smula som att man missat bra mycket utveckling. Tycker dock det verkar vara ett stabilt bolag med fantastiska produkter och skulle vilja få in dom i min portfölj eller kånken kanske man ska säga;)

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  • Hej! Tack! Kul att du uppskattar bloggen! Jag står själv inför lite samma problem. Jag skulle vilja öka min position. Det som jag tycker är värt att notera är att trots kursrusningen så har värderingen inte stuckit iväg. Jag avvaktar lite och väntar på eventuell dipp. Men dröjer det för länge kommer ja ändå att plocka in några mer aktier. Trenden talar för bolaget även om kursen sprungit iväg.

   Trevlig helg!
   Mvh @walliniii

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s