För några veckor sedan startade jag en kort bloggserie om jakten på nästa bolag. Nu kommer sista delen i trilogi. Del 3 av 3. Enjoy!
I del ett beskrev jag vad för typ av bolag jag letade efter. Ett antal kriterier sattes upp och läsarna ombads att skicka in förslag på bolag.
I del två hade jag sorterat ut ett antal fina bolag som skulle platsa i min portfölj.
Bolagen som jag tagit fram och som jag bedömer intressanta är:
-Nibe
-Bahnhof
-Pandora
-Latour
-Fortnox
-Thule
-Nilörn
-AQ Group
-eWork
-Nolato
Nu i del tre har jag valt ut det bolag som jag tycker passar bäst in i min portfölj. Observera att det som passar mig och min portfölj behöver nödvändigtvis inte passa dig och din portfölj.
Bolaget som jag valt är AQ Group. I texten nedan kommer jag skriva varför valet hamnade på AQ och vad jag ser som intressant och lockande i bolaget.
Kort om min portfölj
Idag är min portfölj viktad mycket mot konsumentrelaterade bolag. Jag har dåligt med industribolag i portföljen och skulle därför behöva vikta om portföljen. Dock har jag haft svårt att hitta något bolaget som klockrent köp. Volvo, SKF och andra jättar känns för tråkiga. Kanske skulle Assa Abloy passa bra i min portfölj men då är det där med värderingen, knappast ett klockrent köp just nu.
Historik
Det första jag tittar på när jag ska bedöma ett bolag är dess historik. Hur har utvecklingen de senaste tio 10 åren varit i omsättningen, vinsten och utdelningen?
Här får AQ nästan full poäng. Intressant att titta extra på är dess utveckling vid senaste finanskrisen. I övrigt finns det inte mycket att klaga på, fantastisk utveckling. Vinsten är ökande varje år och marginalerna har förbättrats de senaste åren. Nästan i klass med Kopparbergs!
Direktavkastningen är låg om än är utdelningen kraftigt ökande. Bolaget delar vanligtvis ut 20-25% av vinsten. Här tror jag AQ hellre behåller pengarna inom företaget så att de kan göra förvärv snarare än att ha en utdelningsandel på 50-70%. Förvärv är något av AQs paradgren, men det återkommer vi till senare.
diagram från börsdata.se
Företaget.
AQ får ses som ännu ett ganska oupptäckt bolag. Bolaget är noterat på aktietorget och har ca 1600st avanzianer som delägare. När man hör om något ”nytt” bolag på en obskyr lista drar man alltid öronen åt sig. Man ska dock belysa att AQ inte är något förhoppningsbolag. Börsvärdet har stigit till ca 3,6 miljarder SEK och bolaget har fått från 1800st anställda 2011 till 4 500st 2016 (varav 900st i Sverige). Expansionen sker under fortsatt god lönsamhet, mycket imponerande!
Det jag gillar med bolaget är dess spridning. Både vad de säljer för typ av tjänster och produkter men även dess geografiska spridning. Tittar man på vilka kunder de leverera till är det många stora företag.
Ett bolag som jag känner igen (och har jobbat på) är Siemens Gasturbiner (SIT). Där tillverkar de bland annat skovlar och detaljer till turbiner. Detta är detaljer med mycket höga krav på material, toleranser och kvalitet. Det är alltså avancerade detaljer till extremt dyra gas och ångturbiner (används bland annat i kärnkraftverk). Tittar man på listan av bolag så kan man dra slutsatsen att AQ har en otrolig bredd och kompetens inom många områden. Bolag som har en god riskspridning och många ”ben” att stå på vilket jag uppskattar.
bild från AQ Groups bolagspresentation
Ägareistuiation
De två grundarna Claes Mellgren (CEO) och Olof Andersson äger båda över 5 miljoner aktier var, alltså över hälften av de 18 miljoner aktier. De senaste åren har antalet aktier i bolaget legat stilla. Det är viktigt att se så att det inte trycks för mycket nya aktier. Extra inspirerande är att titta på Olofs bakgrund. Han började som verktygsmakare och idag är hans aktieinnehav upp och nosar på miljardvärdering! Inte illa!
Kort och gott, jag gillar när grundarna finns kvar i bolaget och är bundna till bolaget med mycket kapital. Även här påminner AQ om Kopparbergs.
Värdering
Hur ska man då värdera denna typ av bolag? Det är alltid lurigt. Jag gillar att kika på dess fantastiska historik. Det visar på bra ledning och att de har en affärsmodell som fungerar över tid. Det kommer således troligtvis också fungera i framtiden.
Enligt börsdata handlas bolaget på ett rullande PE på 16,3 (PE 14 2016E*). Det är högre än det historiska snittet och är inte speciellt billigt. Tar man hänsyn till bolaget vinsttillväxt och tittar på PEG-talet (PE/vinsttillväxt) på 0,6 ser bolaget betydligt mer attraktivt värderat ut.
Peers
Skulle man jämföra AQ med något annat svenskt industribolag som samma fantastiska historia, till exempel Nibe eller Assa Abloy (PE, PS, PEG) så framstår AQ som attraktivt värderat. Jag tycker i och för sig inte att AQ ska värderas lika högt som Nibe eller Assa men jag tycker skillnaden är för stor. Antingen ska de ena ner eller AQ upp,jag tror mer på det senare alternativet. AQs nackdel är att det är litet och okänt samt att det handlas på Aktietorget.
Förvärv
AQ har en historia att förvärva bolag. Utdelningsandelen är låg och kassan kan användas på bättre sätt än att dela ut pengarna. Idag har bolaget en kassa på 117 miljoner kronor. Det finns alltså fortsatt goda möjligheter att förvärva små industribolag billigt för att sedan integrera dem i AQs verksamhet till en högra värdering.
Aktiekursen
Jag gjorde en enkel undersökning på Twitter om folk undviker att handla bolag på ATH. Resultatet var som förväntat. En majoritet undviker att handla bolags vars aktiekurser är på ATH. Dock skulle det kunna öppna upp för en felprissättning.
Värderingen av bolaget skulle kunna vara högre om kursen inte är på den nivån där den är. Vissa bolag är i princip alltid på ATH och jag har inga som helst problem att handla på dessa nivåer. Det viktiga är bolagets värdering, inget annat. Dock ska man vara försiktig.
Kommer det en lågkonjunktur kommer AQ dras med ordentligt. Samtidigt som det kommer öppnas upp goda köptillfällen.
Slutsats
AQ Group är ett fantastiskt bolag som har många kvalitéer och egenskapar jag letar efter. Bolaget passar väl in i min långsiktiga portfölj.
Är det köptillfälle idag? Eftersom detta inte är någon analys utan endast ett inlägg för att belysa ett intressant bolag ger jag inga rekommendationer. Hur din portfölj ser ut, vilken placeringsstrategi och tidshorisont får avgöra om bolaget passar dig!
Om ni vill kan ni följa mig på twitter, @walliniii
”Ett fantastiskt bolag idag är troligtvis fantastiskt imorgon, ett kasst bolag idag är troligtvis kasst imorgon…”
Ps
Fenix och Fjällräven! Vilket fantastiskt bolag! 🙂
Vad betyder skalbar affärsmodell?
Kan du ge ett exempel på ett företag med skalbar affärsmodell och ett företag utan skalbar affärsmodell. Även motivering vore tacksamt!
Hej
Det jag menar är att ett bolag som Kopparbergs kan börja leverera cider snabbt och billigt till nya marknader utan stora kostnader. Eller tex Betsson, kommer det tusen nya kunder så behöver de inte investera speciellt mycket. Lucara däremot. Ska de expandera och öppna en ny gruva måste de hitta en plats som är lämplig samt investera ett par miljarder i en anläggning, mkt kapital behövs.
Mvh
Följ Anders Lönners bolag, tips!
Ska kika om det kan vara något!
Vad gjorde att du valde bort Fortnox?
Det är inget fel på Fortnox. Fint bolag. Det som var det stora problemet är dess höga värdering. AQ var helt enkelt mer attraktivt.
Instämmer om den höga värderingen samtidigt som det presenteras fantastiska siffror kvartal för kvartal. Med tanke på nya huvudkontoret som byggs så satsar företag framåt, det är en sak som är säker! 🙂
Tänkte om det var något konkret det föll på. Äger själv aktien och kommer troligtvis att sälja av hälften i veckan.
Jag hade gärna ägt den! Får hoppas på en dip i kursen så ska jag köpa.