Fenix, doldis bland aktiespararna, kändis bland konsumenterna.

Hej!

Idag tänkte jag skriva ner några tankar och reflektioner om ett av mina favoritbolag, en doldis bland aktieägarna men en kändis bland konsumenterna. Endast ca 1500st avanzianer äger idag bolaget, Fenix Outdoor.

Nu har jag gått igenom rapporten i lugn och ro, jag har sammanställt lite reflektioner nedan.

Viktiga frågeställningar inför rapporten:
Hur går det för kategorin Brands, där Fjällräven ingår.
Hur går det för Frilufts, där Globetrotter ingår, lönsamhetsförbättringar?

 
Koncernens rörelseresultat ökande till hela 9,6 MEUR (5,0), nästan en fördubbling. Detta beror framförallt den ökande lönsamheten i Frilufts, samt en mycket god utveckling i kategorin Brands.

fenix

Diagram från Fenix Outdoors senaste rapport

Rörelseresultat och omsättning, fördelning mellan kategorierna
Brands: 6 MEUR (3,2), Omsättning 25,6 (19,8)
Golbal sales: 3 MEUR (3), Omsättning:27,6 (23)
Frilufts: 2 MEUR (0,1) Omsättning:68 (66,9)

Kategorin Frilufts omsätter väldigt mycket pengar man har haft skral lönsamhet, de senaste kvartalen har vi dock sett än vändning på detta. Kan man bara få upp marginalen något på denna kategori kan vi se snabba resultatökningar.

Det mest intressanta i rapporten var Brands siffror.
Omsättningen ökade +29%, (årstakt +17,7%)
Resultatet ökade hela +87,5% (årstakt +26%)
Resultat- och omsättningsökningen ökar mer än den gjort om man jämför med årets tidigare kvartal.

Några intressanta utdrag från Vd-ordet:

De nya brand store (Fjällräven) i USA verkar gå bra, detta är viktigt för företaget när de bygger upp varumärket.

”-En svårighet med tillväxt är också att integrera ny personal i vår koncernkultur, som exempel Fenix traditionella sparsamhetskultur”

”-Globetrotter visade på betydande förbättring jämfört med året innan, så även under fjärde kvartalet.”

Vidare pratar Per Nordin om att fortsätta arbeta med besparingsprogram och samkörning i koncernen och att det finns ytterligare arbete att göra.

Sociala medier
Jag tror att mycket av Fjällrävens fortsatta expansion är internationell. Därför är det extra kul att följa Fjällrävens instagramkonto på dessa marknader. Kikar man bara snabbt på Fjällrävens officiella IG-konto kan man se att för ca 3 år sedan hade de 100-300st likes per bild, idag har bolaget ca 6 000st likes. Detta kanske inte säger så mycket men jag tycker ändå Fenix natursköna bilder gör sig perfekt i bildappen instagram.

fjallinsta

Bild från Fjällrävens instagramkonto

Mitt agerande:
Sedan mitt senaste inlägg om Fjällräven i höstas har jag köp på mig mer aktier, det gjorde jag på nivån 580-590kr. Det kändes dyrt då men hittills har det varit en god investering.
Jag är som vanligt väldigt långsiktig i detta bolag. Trotts att kursen rusat till en bra bit över 800kr är jag inte sugen på att sälja.  Jag tror bolaget har fortsatt mycket goda utsikter till att expandera utanför Sverige. Bolaget handlas på ett rullande PE  24, vilket inte kan ses som billigt men ändå inte dyrt. Tar man hänsyn till PEG så lutar agerande snarare mot att köpa fler aktier. Jag kommer dock avvakta, men vid dipp är jag redo att trycka på köpknappen. Till det negativa tillhör att direktavkastningen i bolaget är väldigt låg, trotts att man höjde den med 60%.

 
Övriga fundering:
Kassan fylls nu på i snabb takt, utdelningsandelen av VPA är fortsatt låg, vad ska man använda kassan till? Bolaget finansiella ställning är stark.

 
Senaste veckorna har det skett flertalet stora aktietransaktioner mellan två parter. Detta trotts att kursen är på ATH, vem säljer och vem köper?

Ps
Glöm inte kika in på www.insidevoice.se för daglig insynshandel och blankningsstatiskt!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s