Vietnam -Spaning, från norr till söder.

Hej!

Idag kommer ett lite annorlunda blogginlägg, det kommer inte handla om ett bolag utan om ett land med stark ekonomisk utveckling.

Jag har de senaste veckorna rest från norr till söder i Vietnam. Ett land som jag sen tidigare inte kände till speciellt mycket. Min resa genom landet har varit en privat semesterresa med fokus på semester. Men som börsnörd är man även intresserad efter nya spaningar och iakttagelser. Mina spaningar och erfarenheter är personliga och inga djupdykningar. Jag tar upp det som kan vara intressant ur ett investeringsperspektiv.

Kort om Vietnam
Vietnam har idag ca 84 miljoner invånare. Huvudstaden i norr heter Hanoi och i söder ligger den större staden Ho Chi Minh. 60% av befolkningen är under 35år och bor fortfarande på landet. Tillväxten har gått ner något sen guldåren kring millennieskiftet och ligger idag på ca 5-6%, bedömare menar att landet bör åter komma upp på en tillväxt 7-10%.
Vietnam är formellt en socialistisk republik, landet är en enpartistat och endast det kommunistiska partiet är tillåtet. Vietnam har under stora delar av 1900-talet varit i krig/ haft oroligheter, detta har resulterat i att den ekonomiska utvecklingen har blivit eftersatt. Efter att landet på senare år öppnat sig har turismen och internationella företag börjat etablera sig. De senaste 25-30år har landet utvecklats mycket bra.

Norr
Min resa startade i norra delen i huvudstaden Hanoi (6,5miljoner invånare).
Jag upplevde inte att det var någon nämnvärd expansion av nybyggen eller infrastrukturprojekt. Stora delar är fattigt och eftersatt. Dock märks det att turisterna hittat hit. Man behöver inte skärmas för att gå med en karta. Backpackerna och turisterna finns över allt. I de lite mer städade kvarteren runt Hanoibörsen hittade jag några västerländska företag, KFC, Dukning donuts och Starbucks samt en Richard Mille-butik, så några rika kineser hittar även hit. Generellt känns det som att KFC är mer populärt än McDonalds i Asien. I övrigt var det glest med västerländska företag.

 

olearys.png

Svenska Olearys är ett av företagen som etablerats sig i Hanoi.

Allmänt
Jag är ibland i Kina och jobbar, där ställer språket ofta till problem, långt ifrån alla kineser pratar engelska. I Vietnam var språket inte några problem, de flesta jag pratade kunde engelska. Vietnam känns som ett mer öppet land än Kina. Tex så behövs inget visum om man är mindre än 15 dagar i landet. Google, Facebook eller Twitter är inte blockerat. Wifi finns över allt på alla restauranger. Oavsett hur fattiga folk såg ut hade de alltid en stor smartphone.  Det generella intrycket är att invånarna har en bra inställning till omvärlden och är mycket vänliga och öppna och som en guide sa till oss, ”We want the world to come to us”.

träning.jpg

Trenden med styrketräning har även blivit populärt här. Eftersom hotellgymmen är små så skaffade jag gymkort på ett lokalt gym.

 

Det svenska bolag med högst närvaro (utan tvekan) är Fjällräven. Jag vet inte hur många affärer med förfalskade Kånken jag såg. Jag är själv aktieägare i Fenix Outdoor så jag tycker det var lite tråkigt att se. Detta problem är dock inte isolerat till Vietnam.
En notis är att jag besökte Fjällrävens nyöppnade butik i HongKong, men det återkommer jag till i ett senare blogginlägg.

 

kånken.png

Ho Chi Minh
Senare under resan besökte vi den större staden Ho Chi Minh i söder (ca 7 miljoner invånare).  Jämför man städerna så kan man säga i norr är man mer kommunistisk och det är runt Hanoi det kommunistiska partiet verkar. I söder upplevde jag att det var mer västvänligt och mer utvecklad stad. Byggkranarna stod tätare husen högre och det kändes som det är mer kommers där. I staden finns det ca 7 miljoner mopeder och antal rödljus kan nog räknas på en hand, därför tror jag det blir mycket bra när deras första tunnelbana snart blir färdigställd.

Skulle jag hitta ett bolag med verksamhet i Vietnam skulle de gärna så ha en större exponering mot den södra delen. I staden bor 7,5% av befolkningen men staden utgör ca 20% av landets BNP.

 

Nha Trang – största turistorten.
Som de flesta känner till ökar turismen till landet. Detta märkets speciellt i en av de största turistorterna Nah Trang. Staden ligger i söder vid kusten, ca 40 mil från Ho Chi Minh. Staden är mest känd för sin långa strand. Ut med stranden poppar det upp höga hotell, runt 30 våningar, så det är inga små komplex.  Jag kunde minst se 11st sådana byggkomplex från min solstol (det var alltså betydligt fler). Bland annat såg jag att Radisson bygget ett stort komplex i Golden Bay.

Man skulle nästa kunna sträcka sig så långt och kalla det för en rysk kolloni, för oj vad ryssar, nästan bara ryssar som turistade här.

Övrig kuriosa en iskall öl på stranden kostade ca 6kr. Som svensk får du väldigt mycket för pengarna om du reser hit. 🙂

 

Sammanfattning
Landet är på rätt väg och det händer mycket. Jag blev förvånad att det var så få västerländska bolag. Tex brukar det alltid krylla av McDonalds men här var det desto glesare.

I Ho Chi Minh öppnar snart H&M sin första butik i Vietnam vilket är ett tecken på att fler och fler västerländska bolag börjar få upp ögonen för landet.

hm.png

Har ni någon fråga så är det bara att kommentera 🙂

 

Annons

2 tankar på “Vietnam -Spaning, från norr till söder.

  1. Tack! Jag skulle kunna investera i regionen men det jag inte vet är hur Vietnam står sig jämfört med grannländerna. Kanske är det ännu bättre drag i Kambodja? Det som är säkert är att turistnäringen är på stark frammarsch i landet! Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s