Framåt! Kopparbergs Q3!

Hej!

Jag ska gå rakt på sak med tanke på Kopparbergs rapport och därefter kursras.

Vinst och omsättning kom in något lägre än vad jag hade räknat med. Jag hade hoppats att de skulle ökat lika mycket som rörelseresultatet gjorde på ca +17%. Kursen gick ner vilket jag tycker är befogat.

omsq2

epsq2

Men någon katastrof var det knappast, det var trotts allt ett rekordkvartal, både till vinst och omsättning.

Framåt!
Blickar vi framåt på nästa rapport så ser det ljusare ut. Historiskt brukar Q3 vara det kvartal med bäst marginaler, nedan är jag en graf som visar vinstmarginalen historiskt. De gröna siffrorna visar Q3 2015, och Q3 2016, vilket brukar vara toppkvartal. Den röda siffran visar Q3 2017. Anledningen till att Q3 2017 avviker så kraftigt är att pundet under den perioden gick ner kraftigt mot svenska kronan. Pundet Q3 2018 har legat på en betydligt högre nivå.

marg

epsq3

Denna dipp i pund syns klart och tydligt på sista raden.

 

Så när vi nu närmar och Q3 2018 så borde vi ha ett väldigt lätt jämförelsekvartal.

Räknar man med en vinstmarginal på 10,5% (lågt räknat jämfört med Q3-2015, Q3-2016) och en och omsättningsökning (på blyga) +13% likt Q2 bör vinsten hamna på 3,5kr/aktie. En ökning med +69%. Att komma i nivå med Q3 2016 (4,76kr) bör inte heller vara utom räckhåll…

Man kan leka med sifforna fram och tillbaka lite hur man vill men kontentan kvarstår, Q3 2017 bör man kunna slå ordentligt. Man ska inte heller glömma det fina vädret vi hade i Juli och början på Augusti.

Kommentera gärna om ni har input/synpunkter.
Ps. Glöm inte att gå in och kika på www.insidevoice.se för att se daglig uppdatering av insidertransaktioner och blankningar.

Annons

1 tanke på “Framåt! Kopparbergs Q3!

  1. Kopparbergs ser intressant ut, tycker ett tapp på 20% på börskursen är alldeles för mycket. Var själv ens förvånad att vi gick ner på rapporten. Handlas inte högt och kan de börja takta på en VPA på 15 sek per år med 10% tillväxt ser det väldigt billigt ut på dagensnivåer.

    Bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s