När alla ropar ras! -Lugn! Kopparberg, Fingerprint, L Brands (Victoria Secrets)

När alla ropar ras.

Jag tänkte skriva några rader om mina tre största innehav, samt hur jag tänker när ”det stora raset” skall komma.

Mina tre största innehav är L Brands, Kopparberg och Fingerprint. Alla dessa ligger väldigt nära ATH. De har inte påverkats av oron/nedgången.

Jag tänkte sammanfatta lite tankar kring bolagen här.

L Brands (Victoria Secrets)
Det är knappt värt att skriva om bolaget då det endast är 51st avanzianer som äger bolaget (varav min bekantskapskrets är en X personer). De har haft en totalakavstning som endast Warren Buffett slår (19,91% i 42 år, Warren 19,98%).

Bolagets Vd Leslie Wexner har suttit på Vdposten i hela 52 år. Han leder således bland bolagen på Fortune 500-listan. Snittet för en sittande Vd på Fortune 500 är 6,9år.

Nästa vecka kommer försäljningssiffrorna för September. Siffrorna för augusti var bra så man får hålla tummarna. Bolaget har sin huvudexponering mot USA och där fortsätter arbetslösheten att sjunka samt att oljepriset är fortsatt lågt, detta gynnar denna typ av bolag.

Bolaget äger flera varumärken, bland annat Bath and BodyWorks. De öppnade nyligen sin första svenska butik på Arlanda.

Bath

Gillar du utdelningar och återköp? Då bör du ta dig en titt på detta bolag, de har en mycket god historik. Bolaget har en förkärlek till extrautdelningar, de är numera en regel än undantag så glöm inte att inkludera dem!

”if you’d invested $1,000 in the company when it went public in 1969 it would be worth $62.4 million today.”

Kopparberg
När samarbetet mellan InBev och SABMiller presenterades rusade alla stora bryggerier, men inte lilla Kopparberg i ankdammen Sverige, här stod kursen still. Men efter någon dag smällde det till och kursen rusade upp över 190kr. Lite lustigt men så är det ibland.
Det finns inte mycket information om samarbetet mellan Kopparbeg och SABMiller men jag har hittat en intervju (från lokaltidning) med Vd Peter Bronsman där han kommenterar
sammanslagningen av InBev och Miller. Se länk:
http://www.dt.se/dalarna/ludvika/jatteolaffar-ar-dromaffar-for-kopparbergs-bryggeri

Jag vill även passa på att tipsa om en artikel där Peter Bronsman pratar lite om bolagets pubsatsning, John Scotts. Även den intressant, se länk nedan. Satsningen är i mina ögon lite udda men så länge de tjänar pengar så är jag positiv. Kanske en avknoppning i framtiden?
http://www.food-supply.se/article/view/217996/ciderkungen_som_vill_skapa_ett_pubimperium#.VgrnV_ntmko

Slutligen så pratade Nyhetsbyrån Direkt med Peter om utlandssatsning och produktmix. även denna intervju mycket intressant:
https://www.avanza.se/placera/telegram/2015/09/16/kopparbergs-mer-fatcider-battrar-produktmix-ytterligare-vd.html

cider

Snittvärderingen för bryggerier är enligt Morningstar PE=20. Antagande enligt mitt tidigare blogginlägg om Kopparbergs vinst 2015 så handlas bolaget nu på PE=19.6. Det är inte alls farligt med tanke på den kursrusning som varit i aktien. Man ska också ta hänsyn till att Kopparbergs har en betydligt högre vinsttillväxt än snittet och bör såldes värderas med en premie mot snittet.

Sammanfattning av de tre artiklarna är att framtiden är mycket ljus!

Fingerprint
Jag tror allt är sagt om detta bolag. Nästan så att icke aktieägare bör vara trött på bolaget. Jag tror på fortsatt uppgång. Jag sitter kvar i stormen. Bolaget är för spännande och det händer för mycket för att stå jämte. Det ska bli riktigt spännande och se vad storbankerna har för tanker/rekar om bolaget.

Och angående värderingen så har jag ingen uppfattning, det är helt omöjligt att säga något om den. Det enda jag kan säga är att Snapchat värderades till 120 miljarder! Och då får man inte ens en logg!(!) 😛 Galna tider.

Övrigt
I övrigt ligger jag väldigt likvid. Jag har inte köpt på mig mer aktier de senaste månaderna utan jag avvaktar. När jag väl handlar kommer det ej vara industribolag eller råvarubolag. Jag tror helt enkelt inte på sektorerna.

Troligtvis kommer det att bli en ökning i Kopparbergs, L Brands eller Wallenstam. Till skillnad från många andra gillar jag att snitta upp mig i fantastiska bolag och sälja av bolag som ej levererar. Ett fantastiskt bolag har troligtvis också fantastisk kursutveckling. Dock ska värderingen naturligtvis vara sund. Man ska aldrig stressa in i bolag.

Med tanke på tråkiga bolag så kan jag inte förstå att det är över 20 000st avanzianer som äger Volvo. Vad ser folk i denna aktie? Lyft blicken och använd fantasin!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s