Konsten att sälja, lås dig inte!

Konsten att sälja

Det skrivs otaliga artiklar om hur man ska vaska fram vinnarbolagen och vad man ska köpa. Men minst lika viktigt är att veta när man ska sälja. Det är ofta mycket svårare att trycka på sälj- än köpknappen.

För oss långliggare så kan man nästa bli emotionellt bunden till ett bolag, kanske har man ägt bolaget i ur och skur under många år. Byggt upp ett lite ”forumnätverk” med andra likasinnade som älskar bolaget.

Jays
Jag har själv ett bra eget exempel. För några år sedan investerade jag ganska mycket pengar i hörlurstillverkaren Jays. Allt gick bra, ökande volymer och bolaget expanderade. Vinsten växte och och växte. Allt var frid och fröjd. Men så hände något, vindarna vände och bolaget visade svaghetstecken. Retoriken i forumet gick till ”nästa kvartal blir bättre”. Jag hängde kvar något kvartal. Men kommande kvartal blev inte bättre. Jag sålde av merparten av mitt innehav på ca 19kr, efter en kvartalsrapport som jag tyckte var sista droppen. Det kändes tufft med tanke på att kursen kort innan varit upp på 32kr. Det kändes inte alls bra.

Jag sålde det bolaget som jag hade lagt så mycket tid och energi på utan att det blev någon vidare förtjänst. Men såhär i efterhand är jag väldigt nöjd att jag tog beslutet. Kursen är idag 1,5kr.

jays

Kursgraf från Avanza

Kontentan är att det är väldigt viktigt att inte låsa sig vid sina bolag. Skakar det i bolaget, ta en paus, och ställ dig frågan om du skulle köp bolaget idag. Det är lätt att dras med haussare på olika forum som idiotförklarar folk som säljer efter ras. En klassisk replik som man ofta möter är ”passa på att köpa på rean”. Problemet är att rean existerar på förekommen anledning.

Jag skulle vilja höja ett varningens finger för två småbolag, Precise Biometrics och Anoto. Båda bolagen har väldigt många småsparare. Äger du något av bolagen, tänk om, tänk nytt, tänk rationellt. Man måste alltid kunna ompröva sina beslut. Förlita dig inte på ”hoppet” om att det ska vända.

Egna transaktioner senaste tiden
Eftersom jag har köpt en lägenhet och behöver likvider så har jag passat på att rensa ut portföljen på några gamla tråkiga bolag.

Följande transaktioner har genomförts:
-Sålt hela Ratos. Vinst +/-0kr. (kommer aldrig in i min portfölj igen.)
-Sålt Lindab, vinst ca 50%.
-Sålt Boffalo Wild Wings, vinst ca +10%.
-Minskning i Electrolux, vinst 50%.

Mvh @walliniii!

Annons

2 tankar på “Konsten att sälja, lås dig inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s